Szax Olivér
2017.12.01-2017.12.31

A null-minimalizmus és a hiperrealizmus közötti festőnyelvi univerzumban utazva, a közben felhalmozódó tapasztalattal és az előttem hevero rengeteg felkínálkozó lehetőséggel élve kiválasztom a pillanat és a feladat által megkövetelt muvészi módszert,hogy megszülethessen a színek, formák és arányok alkotta vizuális képlet.

 

Festek. Kísérletezem. Közvetítek.

Szériákban gondolkodom és dolgozom. Első ránézésre technikailag elkülönülő, mélyebben megfigyelve azonban egymáshoz észrevehetően kapcsolódó sorozatok ezek, egymást támogató, építkező láncszemek, a szemléletemet és koncepciómat előrevivő, fejlesztő feladatsorok.

 

A sikeres alkotás esetén is örök, makacs kettősség születik: a feladat egyszerre pehelykönnyű és ólomnehéz, az alkotói folyamat pillanatnyi rövidségű ugyanakkor véget nem érő.

Véresen komoly játszadozás, adok-kapok játszma a múlttal, jelennel és jövővel.

Ebben a szigorú, dualitás uralta rendszerben a megalkotott kép segítségével megtalált kényes egyensúly jelentheti a pillanatnyi tökéletesség érzetét úgy a képet szemlélő számára mint nekem, alkotónak.

A célom, hogy minél többször megtalálhassam ezt az egyensúlyt.

 

1975-ben születtem Esztergomban, itt érettségiztem természettudományos szakon.

Ezt követően jelentkeztem a budapesti Damjanich utcai dekoratőr iskolába, ahol többek között reklámgrafikát tanultam.

Tantárgyként jelen volt a festészet, így lehetőségem volt megismerkedni a művészet alapjaival.

Festészet tanárom és mentorom Tolvaly Ernő festőművész volt. Az iskola sikeres elvégzése után saját stúdiót alapítva reklámgrafikusként kezdtem el dolgozni.

  Az utóbbi két évben kezdtem újra több időt és energiát fordítani a festészetre, folyamatosan kísérletezve, tanulmányozva az anyagokat, technikákat, hogy e hosszú, kitérőnek tekintett idoszakot követően sikeresen megvalósíthassam azokat a koncepciókat és témákat, amelyek ott sorakoznak a fejemben.

Mióta -komolyan véve Tolvaly Ernő tanácsát, miszerint fessek, bármi

lesz- teljes energia befektetéssel alkotok,

  négy csoportos és négy egyéni kiállításon vagyok túl szűk két év alatt.

  

Budapest Museum Hotel
1088, Trefort u. 2.
+361/485 1088
Az Alapítvány időszaki kiállításokat mutat be, találkozókat szervez, valamint oktatási tevékenységet végez a Hotel Museum Budapest művészeti galériáján.