Horváth György
2017.02.05-2017.03.03

A Giovanni Santin Alapítvány közreműködésével Horváth György kerámikus kiállítás lesz látható 2017.02.05-től 2017.03.03-ig a Hotel Museum Budapest művészeti galériáján.

http://www.10kerkult.hu/muvelodes-muveszet/25-kiallitas/10204-agyagkepekbe-rejtett-gondolatok.html

"Az egyedi stílusra törekszem, a plagizálás távol áll tőlem. Alkotásaimmal lényegi mondanivalót igyekszem kifejezni.

Végzettségemet tekintve népi fazekas vagyok, és ma is legfőképpen agyaggal dolgozom, amit olykor más anyagokkal – például fémmel – egészítek ki.  

Alkotásaim közt egyaránt megtalálhatóak a társadalmi visszásságokat ábrázoló groteszk alkotások, mint a szerelemi pillanatokat és a különböző érzelmeket megörökítő szobrok.

Művészeti stílusomra nagy hatást gyakoroltak a japán fametszetek, az expresszionisták és a primitív művészet. Ha minden áron be kellene skatulyáznom magamat, alkotásaim ábrázolási formája neoexpresszionista, miközben egy magasabb szinten törekszem a korlátok nélküli alkotásra. "

Horváth György

 

,,Van ami rock and roll és van, ami nem”— ezzel a provokatívnak is felfogható címmel hívott minket Horváth György barátom legújabb kiállítására. Gyuri szeret provokálni. Kimozdítani az embert komfortzónájából, a kényelmes, de sokszor már végtelenül unalmas és a fejlődést akadályozó világából. Teszi ezt azért, hogy merjük megfogalmazni, kimondani, megélni azt, ami bennünk. Amihez nincs bátorságunk. Neki van. … A mostani kiállítás saját bevallása szerint az előző folytatása, szervesen kapcsolódó része, szerintem viszont egy sokkal átfogóbb és az élet legfontosabb célját, motivációját, a teremtést és a kiteljesedést helyezi a középpontba. Indulva az egészen egyszerű mikroszkóp alatt érzékelhető parányi élettől építi fel és mutatja meg az emberiség fejlődését, de egyben közösségét is. Mert a lényeg minden szinten a teremtés. Legyen az egy egysejtű létezés, vagy éppen egy ölelkező pár. Az agresszió, a szerelem, a szex, vagy egy serpenyőben pihenő tükörtojás. Vagy akár maga a művész, aki minden érzékszervével és minden mozzanatával létrehoz. És egyben szembesít. Tükröt mutat, hogy hányféleképpen lehet élni, ami mindenkinek a maga döntése. Lehetünk konformisták, megalkuvók, érzéseinket magunkba fojtók a kor mindenkori szabályait kínosan követők, vagy azokat éppen mindig felrúgók. Anarchisták. A fontos az őszinteség, ami, ahogy Gyuri mondja, az óvodásokban még maradéktalanul megvan. De ő ezt próbálja időben mind kijjebb tolni. Néha bárdolatlanul, máskor kifinomultan barátai, ismerősei, tanítványai, vagy éppen a közönsége felé közvetíteni. Hogy merjük felvállalni magunkat.

Munkáit lehet szeretni, vagy nem, de művészete olyan sokszínű, hogy mindenki megtalálja azt, amelyik segít megnyílni. Segít érezni. Szeretni, gyűlölni, haragudni, megérteni, egyszóval: élni.

Budapest Museum Hotel
1088, Trefort u. 2.
+361/485 1088
Az Alapítvány időszaki kiállításokat mutat be, találkozókat szervez, valamint oktatási tevékenységet végez a Hotel Museum Budapest művészeti galériáján.