Balassa Júlia
2017.06.01-2017.06.30

Balassa Júlia textilművész vagyok.

1960 október 17-én születtem Budapesten. A Hernád utcai  zenei általános iskola után 1979-ben érettségiztem a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola festő szakán. 1987-ben diplomáztam az Iparművészeti Főiskola kézzel festett- és nyomott anyag szakán Polgár Csaba növendékeként.

A Világ mélyebb összefüggéseit kereső és megérteni akaró ember vagyok. Filozofikus alkatom miatt az örök érvényű és transzcendentális témák iránt vonzódom, melyek a korszakunkra jellemző, aktuális problémákba ágyazva fölragyognak. Ez a látszólagos kettősség átszövi minden művemet.

A Világmindenség szavakkal le nem írható, logikai úton meg nem közelíthető, rejtőzködő tartománya izgat. A spirituális önvalónk, vagy lényegünk kutatása és intuitív föltárása állandó törekvésem. Hogyan jeleníthető meg a Végtelen és Határtalan a véges emberi élet meghatározott keretein belül? Mit tudunk hozzátenni személyes tapasztalatainkból és meglátásainkból az egyetemes emberi tudáshoz és kultúrához? Szakrális hagyományaink és szellemiségünk a lelki tájékozódásunk iránytűje lehet.

Célom, hogy a képi, sűrített formanyelv segítségével és a színek hangszerelésével lényünk magasabb intelligenciáját szólítsam meg, és a katarzis által nemesebbé tegyem. Bármely emberi alkotás értékét -legyen az akár műalkotás- szellemi igazság tartalmának mélysége határozza meg. Az alkotás számomra életforma, és a lélek fölemelkedését szolgálja.

Először akvarellek készítésével foglalkoztam, majd kipróbáltam az akril festést, a francia gobelin szövést és végül a selyemfestésnél találtam meg az önkifejezés kiteljesedését. Egyéni megrendelésekre, csoportos és önálló kiállításokra, galériák számára dolgozom.

Munkáim megtalálhatóak Magyarországon kívül Amerikában, Kínában, Japánban, Franciaországban, Németországban, Svájcban, Ausztriában és Oroszországban.

Budapest Museum Hotel
1088, Trefort u. 2.
+361/485 1088
Az Alapítvány időszaki kiállításokat mutat be, találkozókat szervez, valamint oktatási tevékenységet végez a Hotel Museum Budapest művészeti galériáján.